ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ   ΚΑΙ   ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ   ΜΙΚΗ   ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

 ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ : «Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΑΓΩΝΑΣ,  ΜΕ ΟΠΛΑ ΤΗ  ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ»

Ο Μίκης (Μιχαήλ) Θεοδωράκης γεννιέται στη Χίο το 1925, με καταγωγή από χωριό του νομού Χανίων τής Κρήτης. Στα πρώτα 18 χρόνια της ζωής του βιώνει αρκετά έντονα τις αλλεπάλληλες μεταθέσεις της οικογένειας Θεοδωράκη, λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Η συνεχής ανάγκη για προσαρμογή στο εκάστοτε επαρχιακό ανθρώπινο περιβάλλον αποτέλεσε ένα σημείο αιχμής στην προσωπικότητα του νεαρού συνθέτη, στοιχείο το οποίο συνέβαλλε αποφασιστικά στο ν΄ αναζητήσει την έκφραση και την επικοινωνία στους κόλπους τής μουσικής.

Στο Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς γνωρίζει για πρώτη φορά τα μυστικά της μουσικής τέχνης ενώ το 1937 στην Πάτρα, και αργότερα στον Πύργο, θα διασχίσει με γέφυρα ένα βιολί τη λίμνη των πρώτων μουσικών σχεδίων.

Οι συστηματικές μουσικές σπουδές αρχίζουν με μαθήματα πιάνου στο Ωδείο τής Τρίπολης και είναι σ΄αυτήν την πόλη που το 1943 θα παρουσιάσει για πρώτη φορά σε κοινό το έργο του «Κασσιανή» .

Είναι η εποχή, μέσα στην Κατοχή, που οργανώνεται στο ΕΑΜ, και αρχίζει η ιδεολογική και αγωνιστική του αναζήτηση.

Όταν εγκαθίσταται στην Αθήνα το 1943 οι σπουδές του συνεχίζονται στο Ωδείο Αθηνών, με δάσκαλο το Φιλοκτήτη Οικονομίδη. Αυτήν την περίοδο γράφει πληθώρα τραγουδιών για φωνή και πιάνο, χορωδιακών εκκλησιαστικών έργων όπως και συνθέσεων μουσικής δωματίου.

Περισσότερα:….

 

Attachments

Από cs