ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

Η συγκεκριμένη επίσκεψη με τα τμήματα Γ1 και Γ2 του 2ου Γυμνασίου Ναυπλίου στα Βυζαντινά μνημεία στην Καλαμάτα, γίνεται στα πλαίσια εγκεκριμένου εκπαιδευτικού-πολιτιστικού προγράμματος που πραγματοποιήθηκε κατά το τρέχον σχολικό έτος. Οι στόχοι που επιδιώκονται με την εκπαιδευτική αυτή εκδρομή, είναι:

1. Να έλθουν οι μαθητές σε επαφή με μία σπάνια πολιτιστική κληρονομιά που προέρχεται από τους Βυζαντινούς χρόνους.
2. Να διαπιστώσουν την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού και να θαυμάσουν από κοντά την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τις πολύτιμες τοιχογραφίες που κοσμούν τα Βυζαντινά μνημεία.
3. Να συνειδητοποιήσουν πως το μάθημα της Ιστορίας δεν αποτελεί μια αφηρημένη περιγραφή ή αφήγηση, παρά -αντίθετα- μια αναδιήγηση πραγματικών γεγονότων που συνέβησαν σε ορισμένο χώρο και χρόνο, εξ αιτίας συγκεκριμένων παραγόντων και με κινητοποιό παράγοντα τον άνθρωπο και την ανάγκη του να αλλάξει τη ζωή τη δική του και της κοινωνίας στην οποίαν ανήκει.
4. Τέλος, να σκεφτούν και να προβληματιστούν, να φανταστούν και να ονειρευτούν, κατανοώντας την αληθινή ανάγκη που υπάρχει για κάθε γενιά να πασχίζει για το κοινωνικό σύνολο, προσθέτοντας έτσι έναν αναντικατάστατο λίθο στο οικοδόμημα ενός πολιτισμού που μοιραζόμαστε όλοι μας!

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με την Ι. Μονή Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, (των Ισαποστόλων), επισημαίνεται ότι ιδρύθηκε το 1796 από τον Ιερομόναχο Γεράσιμο Παπαδόπουλο, ενώ το καθολικό είναι χτισμένο σε ερειπωμένο ναό του 13ου αιώνα μ.Χ. Μία από τις χαρακτηριστικές δραστηριότητες της Μονής υπήρξε και η παραγωγή μεταξιού, υλικό πολύτιμο με το οποίο έφτιαχναν τα περίφημα, μεταξωτά Καλαματιανά μαντήλια.
Όσο για τον Ιερό Ναό της Υπαπαντής, πρέπει να σημειώσουμε ότι χτίστηκε σε σταυροειδή εγγεγραμμένο τύπο με μεγάλο τρούλο και νάρθηκα. Θεμελιώθηκε το 1860. Αποτελεί  “σήμα κατατεθέν” της πόλης της Καλαμάτας, δεσπόζοντας στο κέντρο της.

Τέλος, ο Ιερός Ναός των Αγίων Αποστόλων είναι γνωστός αφού εκεί, στις 23-3-1821, κηρύχθηκε η Ελληνική Επανάσταση (τα γεγονότα της Ελλ. Επανάστασης διδάσκονται στο μάθημα της Ιστορίας στη Γ΄Γυμνασίου). Ο αρχικός, βυζαντινός πυρήνας του ναού είναι χτισμένος κατά το πλινθοπερίκλειστο σύστημα και ανήκει στην παραλλαγή του ελεύθερου σταυρού με τρούλο, ενώ στην ανατολική πλευρά φέρει τρίπλευρη, εξωτερική αψίδα. Οι τοιχογραφίες του ανήκουν στον 16ο αιώνα μ.Χ και εντυπωσιάζουν με την αισθητική τους.

Θα ήταν παράλειψη να μην υπογραμμίσουμε την σπουδαία προσφορά των παιδιών και την ειλικρινή προσπάθειά τους κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος. Εμείς οι καθηγητές που σχεδιάσαμε και συμβάλαμε από κοινού στην πραγματοποίησή του, ευχαριστούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες των συγκεκριμένων τμημάτων που συμμετείχαν και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η εμπειρία τους αυτή, θα αποτελεί στο μέλλον μία ευχάριστη ανάμνηση από τη φοίτησή τους στο σχολείο μας.

Με τιμή

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΙΤΟΥΡΑ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΝΤΑΛΑΣ
ΠΕΤΡΟΣ ΛΥΓΙΖΟΣ

 

Από cs