Η Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας, φέτος εορτάζεται την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024, με το σύνθημα «Δώσε το ΣΤΙΓΜΑ σου, μην ΣΤΙΓΜΑΤΙΖΕΙΣ!», με την Ελλάδα να δίνει δυναμικό «παρών» στην παγκόσμια προσπάθεια.

Στην Ελλάδα, περισσότερα από 80.000 άτομα έχουν επιληψία. 20.000 περίπου είναι παιδιά.
Η επιληψία είναι μια συχνή εγκεφαλική διαταραχή, η οποία με τη σωστή διάγνωση και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή αντιμετωπίζεται επιτυχώς, τα άτομα ζουν μια φυσιολογική ζωή και καταλαμβάνουν ανώτατα αξιώματα. Ωστόσο, περίπου το 30% των ανθρώπων με επιληψία που ζουν στις ανεπτυγμένες χώρες δεν αντιμετωπίζονται σωστά και ένα ποσοστό 25% των ανθρώπων παρουσιάζουν κρίσεις ανθεκτικές στην αγωγή.
Δυστυχώς, τα άτομα με επιληψία και κυρίως τα άτομα που συνεχίζουν να κάνουν κρίσεις στιγματίζονται κοινωνικά.
Η σωστή ενημέρωση, αντιμετώπιση, έρευνα και η νομοθεσία παραμένουν βασικά ζητήματα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με επιληψία.

Στο πλαίσιο αυτό, για να γίνει η μαθητική κοινότητα «κοινωνός» της προσπάθειας για ευαισθητοποίηση και εξάλειψη του στίγματος, για το 2024 δημιουργήθηκε ένα επεξηγηματικό animation spot για την επιληψία και τις πρώτες βοήθειες στο σχολείο.
Μέσω του εν λόγω spot, οι μαθητές μαθαίνουν τι είναι η επιληψία και πως θα πρέπει να αντιδράσουν σε περίπτωση εμφάνισης επεισοδίου από κάποιον συμμαθητή τους.

 

Το spot μπορείτε να το βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://drive.google.com/file/d/1BDvYrgTpQ5QHANoz-lnWGxLzZtOStuBX/view?usp=sharing

Από mp