ΘΕΜΑ:« Δίκτυο Πρόληψης Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού»

Η διαχείριση του φαινομένου της σχολικής βίας και του εκφοβισμού απαιτεί, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, συνεκτικές, οργανωμένες ολιστικές δράσεις ως αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η διαμόρφωση ολοκληρωμένων δράσεων σχετικά με τη βία και τον εκφοβισμό στο σχολείο είναι σήμερα αναγκαιότητα. Αυτό προϋποθέτει πλήρη γνώση όλων των παραμέτρων του φαινομένου από όλους όσοι εμπλέκονται ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανέλαβε την πρωτοβουλία λειτουργίας και ενεργοποίησης του Δικτύου για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού σε κεντρικό επίπεδο.

Σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση ΠΕ και ΔΕ, σύμφωνα με την  υπ’αρίθμ 448/18-2-2016 (ΑΔΑ ΩΕΞΚ4653-ΠΣΒΙ5) εγκύκλιο του ΥΠ.Π.Ε.Θ. έχει οριστεί από τον Περιφερειακό Διευθυντή ΠΕκαι ΔΕ η ΕΣΥΔΠ ως Επιτροπή Συντονισμού Δράσεων Πρόληψης .

Η ΕΣΥΔΠ συνεργάζεται και συνεπικουρείται στο έργο της από τους / τις Προϊσταμένους/ες Παιδαγωγικής Καθοδήγησης ΠΕ. και ΔΕ., τους Διευθυντές ΠΕ. και ΔΕ., τους Σχολικούς Συμβούλους όλων των ειδικοτήτων, Σχολικών Δραστηριοτήτων, Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων  και τους/τις Διευθυντές/ντριες των Σχολικών μονάδων, καθώς και από την Ομάδα Δράσεων Πρόληψης (ΟΔΠ), που έχει οριστεί με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων σε κάθε σχολείο, προκειμένου να  υλοποιηθούν Δράσεις πρόληψης.

Για την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αξιοποιήσουν διάφορες εκπαιδευτικές σελίδες, όπως οι παρακάτω :

  1. Ιστοσελίδα του Δικτύου Πρόληψης Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού του ΥΠ.Π.Ε.Θ. http://stop-bullying.sch.gr/
  2. Ιστοσελίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου  http://schoolpress.sch.gr/PARATIRITIRIOVIAS/

Στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου  θα βρείτε συνδέσεις με τις παρακάτω αξιόλογες ιστοσελίδες:

Ρόλος των Ομάδων Δράσεων Πρόληψης (ΟΔΠ)

  • Σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων πρόληψης σε συνεργασία με το σύλλογο Διδασκόντων,  με αξιοποίηση του Δικτύου Πρόληψης Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού.
  • Καταγραφή περιστατικών και ενημέρωση του Τοπικού Δικτύου που έχει συγκροτηθεί με πρωτόκολλο Συνεργασίας στην ΠΔΕ Πελοποννήσου, μέσω των μελών ΠΟΔΠ
  • Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση της σχολικής Κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας με παρεμβάσεις ολιστικής παρέμβασης.
  • Συνεργασία με την ΕΣΥΔΠ της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου για ανάπτυξη δράσεων που καλλιεργούν την ενσυναίσθηση, προάγουν τη συνεργασία και διευκολύνουν την επικοινωνία.

Η ΕΣΥΔΠ προτίθεται, στο άμεσο μέλλον, να υλοποιήσει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα που αφορούν παιδική κακοποίηση, ενδοοικογενειακή βία, ψυχική ανθεκτικότητα παιδιών και εφήβων.

                                     Ο Περιφερειακός Διευθυντής

                                    Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας

                                     Εκπαίδευσης Πελοποννήσου

                                     Παναγιώτης Ν. Πετρόπουλος

 

Attachments

Από cs